De windsnelheid geeft de gemiddelde snelheid aan, maar soms is de wind juist heel vlagerig. Het is dan handig om te weten wat de actuele windstoten in Nederland zijn. Hieronder zie je ze gemeten in kilometers per uur (km/uur).

De gegevens zijn het laatst bijgewerkt op 4 juni 2020 om 13:40 uur en worden iedere 5 minuten ververst.

Actuele windstoten (km/uur) in Nederland

Bekijk een andere kaart

Deel onze waarnemingen - bedankt!

Uitleg over windstoten

De wind is vaak vlageriger dan de gemiddelde windsnelheid. Dat betekent dat de windsnelheid niet altijd geschikt is om de juiste uitspraken te doen. Windstoten leiden vaak tot schade en ongevallen.

Gelukkig worden er dan ook windstoten gemeten op de landelijke stations in Nederland. Het gaat om de 10-minuten-windstoten, dat wil zeggen de gemiddelde windstoten van de afgelopen 10 minuten. Deze worden conform de richtlijnen op 10 meter boven de grond gemeten.

→ Meer informatie over windrichting, windsnelheid en een windmeter? Onze partnersite WeerstationInfo.nl legt het uit!

Weergrafiek windstoten de afgelopen 24 uur

Weerstation:
Deze informatie is door het KNMI uitgegeven onder een Creative Commons zero (CC0) verklaring. Bron: KNMI. Het KNMI is niet betrokken bij het afgeleide werk en onderschrijft de strekking daarvan niet noodzakelijkerwijs. WindVandaag.nl streeft ernaar altijd actuele informatie van het KNMI paraat te hebben op deze website.